Επιτροπή κατοίκων Ηνιόχου,κείμενο ενημέρωσης για τους επισκέπτες της οικογιορτής

Στο Γαλάτσι είναι γνωστό ως «πάρκο Ηνιόχου»…

Φίλοι και φίλες επισκέπτες και επισκέπτριες,

Το παρκάκι που φιλοξενεί την οικογιορτή αυτή, είναι κομμάτι του από Τουρκοκρατίας τσιφλικιού των Βέικων και χαρακτηρίστηκε κοινόχρηστος χώρος-πλατεία το 1991-92.

Την εποχή εκείνη οι κληρονόμοι Βέικου εισέβαλαν επανειλημμένα στο χώρο με μπουλντόζες και την υποστήριξη εισαγγελέα και ΜΑΤ, για να ξεκινήσουν εργασίες εκσκαφής και οικοδόμησης, κάτι που αποτράπηκε με κινητοποιήσεις των περιοίκων και τη συμπαράσταση της δημοτικής αρχής, που προχώρησαν σε μια στοιχειώδη διαμόρφωση-δενδροφύτευση.

Το 1994 το Ελληνικό Δημόσιο κατέγραψε το ακίνητο ως δημόσιο κτήμα και παραχώρησε τη χρήση του στο Δήμο Γαλατσίου. Το 2003 ο Δήμος Γαλατσίου πήρε δάνειο 2,9 εκ.€ για την καταβολή αποζημίωσης και την απαλλοτρίωσή του

Το 2005 ο τότε Δήμαρχος Θ. Τούντας επιχειρεί να τροποποιήσει το ρυμοτομικό σχέδιο και ν’ αποχαρακτηρίσει το χώρο, προκειμένου να προχωρήσει στην ανέγερση κτιρίου 1000 τμ. που θα παραχωρούσε ως ανταποδοτικό όφελος σε ιδιώτη, για να κατασκευάσει υπόγειο πάρκινγκ στον ίδιο χώρο.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε νέες κινητοποιήσεις των περιοίκων και της ευρύτερης περιοχής, καθώς, όχι μόνο καταργούσε έναν ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο, αλλά υποβάθμιζε ακόμα περισσότερο μια ήδη σοβαρά υποβαθμισμένη περιοχή, λόγω της ύπαρξης 10 τότε (8 σήμερα) καφετεριών, που λειτουργούν ως νυχτερινά κέντρα στα δύο παρακείμενα οικοδομικά τετράγωνα, οι οποίες δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος, φοβερή ηχορύπανση και άλλες συναφείς οχλήσεις στους κατοίκους.

Δημιουργήθηκε ξανά Επιτροπή Κατοίκων που ξεκίνησε παραστάσεις και υπομνήματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, μεγάλη συγκέντρωση στο χώρο και πορεία στη Λ. Βεϊκου προς το Δημαρχείο, μάζεψε 4000 υπογραφές, ανάρτησε πανό στις γύρω πολυκατοικίες, δενδροφύτευσε, καθάρισε και περιφρούρησε το χώρο όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2005. Έκτοτε ανελλιπώς προστατεύεται, καθαρίζεται, διαμορφώνεται, φροντίζεται και ποτίζεται το πάρκο από την Επιτροπή Κατοίκων και μόνο.

Από παρατημένη αλάνα-σκουπιδότοπος, έχει μετατραπεί στη μικρή όαση που βλέπετε, εστία συνάντησης και κοινωνικής συναναστροφής της γειτονιάς -και όχι μόνο, όπως πρέπει να είναι όλοι οι ελεύθεροι χώροι της πόλης. Εδώ συναντιούνται το πρωί και το απόγευμα οι ηλικιωμένοι που διαφορετικά δε θα έβγαιναν απ’ το διαμέρισμά τους, εδώ δίνουν ραντεβού οι πιτσιρικάδες για ραντεβουδάκι και παρέα, εδώ καθιερώθηκαν οι «βεγγέρες» της Πέμπτης με ψησταριά, κρασί και κουβεντολόι, ενίοτε και καμιά πενιά για τους γείτονες, το πασχαλινό αρνί, ο Κλήδονας που θα γιορτάσουμε αυτή τη φορά μαζί σας, ακόμα και κάποιες συλλογικότητες συναντιούνται στο πάρκο, αντί σε ανήλιαγα ντουβάρια, εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Προεκλογικά το 2006 ο σημερινός δήμαρχος Κ. Τσίρος διακήρυσσε ότι θ’ ανακληθεί η απόφαση αποχαρακτηρισμού του προηγούμενου ΔΣ και θα δημιουργηθεί πλατεία χωρίς κανένα κτίσμα, αλλά με υπόγειο πάρκινγκ.

Το 2007 οι παρατάξεις των Τσίρου-Τούντα στο Δ.Σ. ψήφισαν ακριβώς ότι είχε επιχειρήσει να κάνει και η προηγούμενη διοίκηση, με διαφορά μόνο στο εμβαδόν του κτίσματος.

Από τότε μέχρι σήμερα και παρά τις νέες αντιδράσεις των κατοίκων, ο Κ. Τσίρος μεθοδεύει ακάθεκτος την κατασκευή όχι ενός, αλλά 2 υπόγειων πάρκινγκ (προμελέτες και οριστικές μελέτες σκοπιμότητας, κυκλοφοριακές, προκηρύξεις κλπ), αφού επικήρυξε και δεύτερο ελεύθερο χώρο της πόλης μας (παρκάκι Λυσίου) πακέτο με το πάρκο Ηνιόχου!

Παράλληλα ενεργοποιεί νόμο του 1931 και ζητάει από τους ιδιοκτήτες των 10 «παρόδιων» πολυκατοικιών να του πληρώσουν το ποσό που κατέβαλε ο Δήμος για την απαλλοτρίωση του χώρου: Ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, τη σύνταξή τους, που έκλεισαν το μαγαζί τους, που στέλνουν το παιδί τους νηστικό στο σχολείο, απειλεί να τους βγάλει ΚΑΙ το σπίτι στο σφυρί, αν δε βρουν να του ακουμπήσουν από 8 έως 50 χιλ. € ο καθένας

Είμαστε πολύ χαρούμενοι/ες που φιλοξενούμε την οικογιορτή σ’ αυτό το χώρο. Είμαστε περήφανοι που καταφέραμε μέχρι σήμερα να τον σώσουμε από τη βουλιμία των εργολάβων και της διαπλοκής. Ονειρευόμαστε να συνεχίσει να φιλοξενεί όμορφες και ανθρώπινες πρωτοβουλίες για πολλά-πολλά χρόνια.

Κι αν οι αχόρταγοι άρχοντες του τσιμέντου προχωρήσουν στα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν, θα θέλαμε να σας έχουμε συμπαραστάτες στον αγώνα για τη σωτηρία του.

Καλή διασκέδαση και καλό καλοκαίρι!

Γαλάτσι, 23/6/2012

Η Επιτροπή Κατοίκων Ν. Τέρματος

(επικοινωνία myrkat@otenet.gr )

Leave a Reply